Joyce5 header

‘Zonder de wijkverpleegsters, geen onderzoek’

 

Joyce5 vragenlijstVorige week heb ik mijn laatste data verzameld voor mijn onderzoek in Olinda. Het was even spannend of ik alle data kon verzamelen, want ik zou weer terug naar Nederland gaan. Er was dus nog maar een korte tijd om de vragenlijsten (questionnaires) te doen. De wijk in Olinda waar ik de data verzamel heeft een eigen gezondheidsdienst met een soort ‘wijkverpleegster’. Elke keer ging er een wijkverpleegster mee op pad en zij hielpen met het selecteren van de respondenten. We gingen van het ene huis naar het andere huis en sommige dagen hielpen er ook studenten mee die ervoor zorgden dat we extra snel alle data konden verzamelen. Gelukkig hadden de meeste mensen wel even tijd voor de questionnaire.

 

Regenseizoen

Joyce5 regenseizoenOnderdeel van mijn onderzoek is dat sommige respondenten de questionnaire twee keer moeten doen. Dit is belangrijk om te kunnen vergelijken of de respondenten op dezelfde manier antwoorden en hun antwoorden dus niet worden bepaald door andere factoren, zoals het weer, een slechte dag op het werk etc. We moesten dus bij dezelfde mensen nog een keer langs. Maar dit was toch iets minder makkelijk, want lang niet iedereen was thuis als we langs kwamen. Daarnaast was het regen seizoen in Olinda: dat betekent regen, véél regen. Zoveel dat sommige straten volledig onder water lopen. Hierdoor konden we niet alle dagen het veld in om de data te verzamelen. Ook waren er wat problemen met de veiligheid in sommige straten, waardoor we naar bepaalde straten niet terug konden gaan.

 

‘Hun dochter’

Maar op de laatste dag in Olinda lukte het dan toch nog om de benodigde laatste questionnaires te doen. Met name dankzij de inzet van de wijkverpleegsters, die zelfs mee gingen terwijl ze ziek waren en mijn vertaler die keihard door werkte zodat ik toch nog alle data kon verzamelen. Dat de wijkverpleegsters zich zo inzetten vond ik bewonderingswaardig. Ze hielpen me graag met mijn onderzoek en ik werd door sommigen zelfs ‘hun dochter’ en ‘haar prinses’ genoemd. Zonder hun hulp was het zeker niet gelukt om mijn onderzoek te doen!

 

Presenteren in het Portugees

joyce5 presenterenWat verder nog hoort bij het einde van je onderzoek is natuurlijk je resultaten presenteren. Dat mocht ik doen in Olinda en in Fortaleza. De presentatie moest worden gehouden in het Portugees, omdat maar weinig mensen in Brazilië Engels spreken. Voor mij een grote uitdaging, want toen ik naar Brazilië vertrok, wist ik bijna geen enkel woord in het Portugees. Maar gedurende de afgelopen 3 maanden heb ik toch het een en ander geleerd. Hoewel ik bij lange na niet vloeiend spreek, kan ik me wel verstaanbaar maken en kon iedereen gelukkig volgen waar mijn presentatie over ging. Iedereen vindt het echt super knap dat ik probeerde de presentatie in het Portugees te doen. Nu rest mij alleen nog om mijn data te analyseren en een report te schrijven, maar dat doe ik in Nederland!

 

 

Blog geschreven door Joyce,

Brazilië, 24 juni 2017

 

 

 

E-mailnieuwsbrief

 

 

Volg ons ook op:

  fb   twitter   youtube   LinkedIn follow logo