Een arts controleert op symptomen van lepra
Inname medicijnen tegen lepra
Umesh heeft een grote witte vlek op zijn gezicht

Bij de Leprastichting werken we allemaal aan hetzelfde doel: een wereld zonder lepra

Al ruim 50 jaar zetten we ons met hart en ziel in voor de strijd tegen lepra. We zijn ontzettend blij met de vele donateurs en vrijwilligers die ons werk mogelijk maken. Op het hoofdkantoor in Amsterdam hebben we 4 afdelingen: Programma’s, Medisch Technisch, Fondsenwerving & Communicatie, en Financiën. De begeleiding en uitvoering van het veldwerk zijn gedelegeerd aan 5 andere kantoren in Mozambique, India, Indonesië, Nepal en Brazilië.

Wat hebben we het afgelopen jaar bereikt?

48.176

Nieuwe leprapatiënten gediagnosticeerd en behandeld

54.699

Directe contacten van nieuwe leprapatiënten werden preventief behandeld

7.165

Gezondheidsmedewerkers en lokale vrijwilligers getraind

Zelfzorggroepen werden ondersteund

2.818

Mensen met een handicap werden getraind in zelfzorg om zo verdere verminkingen te voorkomen

8.810

Mensen ontvingen hulpmiddelen, zoals rolstoelen en protheses

Mensen kregen een beroepsopleiding

Mensen kregen een hersteloperatie

Bekijk alles

Hoe de Leprastichting begon

Op 30 maart 1967 richtten Ciska Anten en Dick Leiker de Leprastichting op.

Anten had een bezoek gebracht aan haar zoon, die als tropenarts in Tanzania werkte. Ze vond het schokkend om te zien hoe mensen met lepra daar behandeld werden. Haar zoon vroeg haar om te helpen de bouw van een lokaal ziekenhuis voor leprapatiënten mogelijk te maken.

Anten startte in Nederland een geldinzamelingsactie en ontmoette toen de zeer toegewijde lepra-arts Dick Leiker. Leiker had zijn leven volledig in dienst gesteld van het helpen van leprapatiënten. Ze deelden met elkaar een droom: lepra de wereld uit helpen. Zo werd de Leprastichting geboren.

De oprichters van de Leprastichting
Ciska Anten en Dick Leiker richtten in 1967 de Leprastichting op.

We werken internationaal samen

De strijd tegen lepra winnen we alleen als we het samen doen. Daarom werken we nauw samen met de Nationale Postcode Loterij, bedrijven en stichtingen, onderzoeksinstellingen, en collega-organisaties. Ook zijn we actief in nationale- en internationale netwerken. We zijn trots op de vele partners waarmee we samenwerken.

Veldwerk in Nepal
Zoek mee naar Ansubai

Ansubai heeft geen lepra. Haar ouders wel. Daarom wordt ze uitgesloten, gepest en mag ze niet naar school uit angst voor besmetting.
Zoek mee naar Ansubai om haar weer een eerlijke toekomst te geven.

Help mee. Doe wat u kunt.

Meehelpen in de strijd tegen lepra is voor iedereen mogelijk. Elke donatie maakt een groot verschil voor de toekomst van leprapatiënten.

• € 15

Opsporen van 1 leprapatiënt

• € 35

Behandelen en genezen van 1 leprapatiënt

• € 50

Revalideren van 1 leprapatiënt in een zelfzorggroep

Doneer
Bekijk alle manieren waarop u kunt doneren

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief of volg ons op social media.