In Mozambique komen we op steeds meer afgelegen plekken om daar gezondheidswerkers te trainen in het herkennen en diagnosticeren van lepra. Ook hebben we verder ingezet op het preventief behandelen van leprapatiënten.

In Nepal hebben we in gesprekken met de lokale overheden ervoor gezorgd dat op meer plekken lepra preventief behandeld wordt. Hiervoor hebben we samen met de Nepalese overheid 1.720 gezondheidswerkers kunnen opleiden. Zij leren niet alleen de symptomen van lepra te herkennen, maar ook preventieve medicatie toe te dienen.

In Brazilië is duidelijk gebleken hoe waardevol de inclusieve zelfzorggroepen zijn. Een nieuwe groep in de gemeente Ariquemes liet een daling zien in het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van lepracomplicaties, evenals een afname in het aantal mensen wat last kreeg van overreacties van hun afweersysteem door lepra. Ook het aantal patiënten dat vroegtijdig de leprabehandeling staakte daalde.

Onze SkinApp, die we hebben ontwikkeld voor gezondheidswerkers om de eerste symptomen van lepra te herkennen, is geïntegreerd in de app van de Wereldgezondheidsorganisatie, waardoor nog meer gezondheidswerkers in staat zijn om de eerste symptomen van lepra te herkennen. Zo is de kennis om lepra te herkennen voor nog meer gezondheidswerkers wereldwijd beschikbaar en kunnen we nog meer mensen met lepra opsporen.

In Indonesië hebben we onze werkzaamheden uitgebreid naar zeven nieuwe districten. En we zijn een grote landelijke campagne gestart om discriminatie van mensen met lepra te stoppen. Het bijkomende resultaat was bijzonder: mensen die vermoedden dat ze lepra hadden, besloten zich te laten controleren en werden, als ze de ziekte hadden, behandeld.

Wetenschap is kennis. Wetenschap is vooruitgang. Wetenschap brengt ons dichter bij een wereld zonder lepra. Leprastichting medewerkers publiceren regelmatig wetenschappelijke artikelen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. Hier vind je een selectie van artikelen die in 2023 zijn gepubliceerd over stigma, preventie, financiering en meer.

Wat gaan we doen in 2024

Dit jaar ligt onze focus op het opsporen van leprapatiënten en het verder opschalen van het preventief behandelen van hun directe contacten. Dat kunnen we niet zonder de hulp van onze trouwe donateurs. Dankzij hen kunnen we 24 uur per dag, alle dagen van het jaar lepra opsporen en bestrijden. Alleen op die manier bereiken we ons doel om in 2040 de wereld bevrijd te hebben van lepra.

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.