Meer inzicht in wat lepra u kan leren over corona?

leprastichting-nlr-brazil-corona

Wat is incubatietijd? 

De incubatietijd is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste symptomen die er op duiden dat je ziek bent. Bij Covid-19 kan deze periode uiteenlopen van 3 dagen tot 14 dagen. De incubatietijd van lepra varieert van minder dan een jaar tot tientallen jaren. 

Wat is hierbij het probleem?

Tijdens de incubatietijd ben je zowel met Covid-19 als lepra besmettelijk voor andere mensen. Bij Covid-19 duurt die periode maximaal 14 dagen. Bij lepra kan die periode wel 20 jaar zijn. Dus, zonder te weten dat je zelf ziek bent, besmet je andere mensen. Die op hun beurt weer andere mensen besmetten zonder dat ze zich daar bewust van zijn.  

Wat leren we van lepra?

Zo snel mogelijk en zo veel mogelijk testen. Hoe eerder je weet dat iemand ziek is, hoe eerder je kunt behandelen en kan de patiënt, indien nodig, geïsoleerd worden van anderen. Pas testen als de symptomen zichtbaar zijn is vaak te laat. Daarom wordt bij de bestrijding van lepra ook directe familie, buren en vrienden van de leprapatiënt getest.  Op die manier is men in staat geweest om het aantal lepragevallen de afgelopen jaren drastisch te verlagen. Zowel voor lepra als Covid-19 is er nog geen vaccin ontdekt. Zolang dat er nog niet is, is zoveel mogelijk testen de enige remedie. 

Wilt u meer inzicht in wat lepra u kan leren over corona?

Hoe coördineren onze medewerkers de zorg voor leprapatiënten tijdens corona?

Onze collega’s in de landen met lepra doen wat ze kunnen om contact te houden met leprapatiënten en zo goed mogelijk te helpen met het voortzetten van hun behandeling. Lees hoe onze activiteiten in de landen met lepra hierop worden aangepast en ontdek welke vindingrijke initiatieven er worden ingezet. Meer over hulpverlening tijdens corona.

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.