Meer inzicht in wat lepra u kan leren over corona?

Hoe vindt besmetting plaats?

De wijze waarop je besmet wordt met Covid-19 is gelijk aan die van lepra: door ademhaling, hoesten en niezen. Hierdoor wordt de leprabacterie of het Covid-19 virus verspreid en die kunnen zo bij anderen weer binnendringen via bijvoorbeeld neus en keel of via huidwondjes.

Wanneer is besmetting moeilijk te voorkomen?

Als mensen te dicht op elkaar zitten. Voldoende afstand houden is dus het devies. Dat is al moeilijk voor ons in Nederland, maar nog veel moeilijker voor mensen in bijvoorbeeld India waar iedereen gewend is om een kleine beschikbare leefruimte met elkaar te delen.

Ook slechte hygiënische omstandigheden en verminderde weerstand maken mensen vatbaarder voor ziektes. Dit zijn redenen waarom in India heel veel leprabesmettingen zijn. En dit zijn ook redenen waarom het Covid-19 virus zich in een land als India makkelijk kan verspreiden.

Wat hebben we van lepra geleerd?

Zo snel mogelijk en zo veel mogelijk testen. Hoe eerder bekend is dat iemand ziek is, des te eerder begonnen kan worden met behandeling en kan de patiënt, indien nodig, geïsoleerd worden van anderen. Zo kan verdere besmetting worden voorkomen.

Daarom wordt bij de bestrijding van lepra ook directe familie, buren en vrienden van de leprapatiënt getest en waar nodig een preventieve behandeling gegeven. Contactonderzoek is daarom belangrijk om te kunnen bepalen hoe het virus zich verspreidt.

Verder, hoest en nies niet in de vrije ruimte maar in je elleboog. Blijf binnen als je je niet lekker voelt. Ga naar de huisarts als je twijfelt, houd je angst om mogelijk ook Covid-19 te hebben niet voor jezelf. Bij lepra heeft die angst voor veel slachtoffers gezorgd.

Wilt u meer inzicht in wat lepra u kan leren over corona?

Hoe coördineren onze medewerkers de zorg voor leprapatiënten tijdens corona?

In Jaipur (India) leren leprapatiënten vanuit de zelfzorggroep hoe zij zelf mondkapjes kunnen maken van oude kleding. Zo zijn de patiënten en hun familie beter beschermd tegen het coronavirus. Lees meer over hulpverlening tijdens corona.

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.