Nepal

Gevoelloze plekken

Toen ik ontstekingen kreeg, raakte ik echt in paniek

Op een dag ontdekte Hem Gharti Magar gevoelloze plekken op zijn knie. Ook had hij geen gevoel meer in zijn rechtervoet. Hem: “Ik ging naar een lokale winkel voor medicijnen, maar daar werd het niet beter van. Sterker nog; de plekken verspreidden zich over mijn hele rechterbeen. Ook kreeg ik er ontstekingen bij. Toen ik dat zag, raakte ik echt in paniek.”

De diagnose lepra

Een medische vrijwilliger in zijn gemeenschap raadde hem aan om langs te gaan bij een gezondheidscentrum gespecialiseerd in lepra. Daar kreeg hij alvast medicijnen en een doorverwijzing naar een provinciaal ziekenhuis waar hij uiteindelijk definitief hoorde dat het lepra was. Ook kreeg hij direct een medicijnkuur voor 12 maanden. Na de medicijnkuur voelde hij zich een stuk beter.

Het enige waar ik me zorgen over maakte, was het gedrag van mijn familie en buren nadat ze wisten dat ik lepra had

Een voorlichtingsdag over lepra

Een speciale voorlichtingsdag over lepra zorgde ervoor dat angst voor besmetting in zijn gemeenschap verdween

“Het enige waar ik me daarna nog zorgen over maakte, was het gedrag van mijn familie en buren. Nadat ze wisten dat ik lepra had, ontweken ze me omdat ze bang waren voor besmetting,” vertelt Hem. Hij overlegde het met zijn arts en die stelde voor om een speciale voorlichtingsdag over lepra te organiseren in zijn gemeenschap. Dat hielp. De arts vertelde over hoe lepra veroorzaakt wordt en wat je eraan kunt doen om ervan te genezen. Ook vertelde hij dat een enkele dosis van het medicijn rifampicin voorkomt dat de contacten van een leprapatiënt ook ziek worden.

Vertrouwen in de toekomst

Ik voel me nu weer goed en heb weer vertrouwen in de toekomst

Hem: “Nu loop ik weer ontspannen over straat en is niemand meer bang voor mij. Mijn ouders zorgen goed voor me en vinden het nu helemaal niet meer vervelend om me aan te raken. Dat maakt dat ik me goed voel nu en weer vertrouwen heb in de toekomst. Binnenkort hoop ik dan ook mijn eigen bedrijfje te starten,” aldus Hem.

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.