Nu ik ben genezen van lepra, durf ik weer aan de toekomst te denken

Indonesië

“Het begon met allemaal ronde plekken in mijn gezicht. Ik dacht eigenlijk eerst dat het muggenbulten waren, of een allergische reactie. Toen de plekken steeds groter werden, ben ik toch maar met mijn moeder naar het ziekenhuis gegaan. Na grondig onderzoek, kreeg ik te horen dat het lepra was. Dat had ik niet verwacht, dus het was een grote schok.”

Jumiati leprapatiënt Indonesië
Jumiati wordt onderzocht op lepra

Verdrietig en gevoelens van schaamte

Eenmaal thuis drong het nieuws goed tot haar door. “Ik voelde me verdrietig en naar en schaamde me bovendien erg. Daarom wilde ik niemand meer zien en sloot mezelf op in mijn kamer om alleen te zijn.”

Ik wilde niemand meer zien en sloot mezelf op in mijn kamer om alleen te zijn

Gelukkig is de ziekte bij Jumiati op tijd ontdekt en kon ze snel aan haar behandeling beginnen. Na 6 maanden elke dag medicijnen nemen, ziet ze er inmiddels weer stralend uit; haar huid is helemaal genezen en ze is lepravrij.

Door goede voorlichting wisten mijn vrienden en familie al veel over lepra, waardoor ze niet zo bang waren voor besmetting

Bang voor discriminatie

“Ik was erg bang dat mensen om me heen, zoals mijn vrienden en familie, me zouden mijden en discrimineren. Maar dat gebeurde gelukkig niet. Door goede voorlichting wisten ze al veel over lepra waardoor ze niet zo bang waren voor besmetting. Nu ben ik weer blij want ik ben gezond en genezen van lepra. Ik hoef er dus niet meer aan te denken.”

Jumiati leprapatiënt Indonesië

Vroegtijdige opsporing helpt ernstige schade voorkomen

Doordat de ziekte in een vroeg stadium is ontdekt, heeft Jumiati geen verminkingen overgehouden aan lepra. Helaas geldt dat niet voor alle leprapatiënten. Vaak worden de symptomen te laat herkend, waardoor er blijvende schade aan de huid ontstaat en er kans is op ernstige verminkingen. De Leprastichting werkt daarom hard aan het ‘lepravriendelijk’ maken van dorpen. Dit houdt in dat zowel de gemeenschap als de zorgverleners worden betrokken bij het vroegtijdig herkennen van symptomen van lepra. Het voordeel hiervan is dat meer mensen zoals Jumiati op tijd opgespoord en behandeld kunnen worden. De kans op volledige genezing is dan ook het grootst.

Nu durf ik weer vooruit te kijken en te dromen over een mooie toekomst

“Ik ben iedereen die ervoor heeft gezorgd dat ik nu lepravrij ben enorm dankbaar. Nu durf ik weer vooruit te kijken en te dromen over een mooie toekomst”, aldus Jumiati.

Bekijk de videoreportage met Jumiati >

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.
Klik hier om marketing-cookies te accepteren
Wat is lepra
Op weg naar een wereld zonder lepra
Help mee

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.