Bijzondere zorg en programma's in lepraziekenhuis LLSC

Namasté, Ik ben inmiddels aangekomen in Lalgadh Leprosy Hospital & Services Centre (LLSC). Voor de aankomende 2,5 maanden zal ik hier slapen, eten en werken. Het ziekenhuis ligt in het zuiden van Nepal en is gespecialiseerd in lepra. In tegenstelling tot buurland India, is de behandeling voor lepra geheel gratis in Nepal. Hierdoor komen veel mensen voor behandeling naar LLSC, waaronder veel mensen vanuit India. Naast dat er veel lepra patiënten hier komen, zijn er ook veel mensen die het ziekenhuis bezoeken met andere huidklachten.

 

Blog1 Marloes rondleiding dokter rai‘Inpatients’ en ’outpatients’

De dag na aankomst werden we rondgeleid door doktor Yamuna Rai. We begonnen bij de registratie balies waar mensen zich moeten melden als ze aankomen. Vooral ’s ochtends staan hier lange rijen. Hier worden ook de nieuwe patiënten geregistreerd en krijgen ze een papieren dossier. De patiënten worden daarna eerst gezien door paramedici die veel ervaring hebben met het herkennen van verschillende huidaandoeningen. In het geval dat de paramedicus twijfelt of denkt dat het beter is om dokter te raadplegen, wordt de patiënt doorgestuurd naar de dokter. Dit gedeelte van het ziekenhuis heet het ‘outpatients’ of de polikliniek omdat deze mensen na hun bezoek weer naar huis gaan. Ook heeft het ziekenhuis een een ‘inpatients’ gedeelte waar mensen voor een langere tijd verblijven. Deze mensen hebben vaak open wonden die nagekeken en verzorgd moeten worden. Ook liggen hier patiënten die een operatie hebben ondergaan.

 

Diensten van LLSC

Blog1 Marloes schoenen op maat llsc

Naast dat LLSC een ziekenhuis is, verleent het ook nog veel meer andere diensten. Zo heeft LLSC een farmacie waar leprapatiënten gratis medicatie kunnen ophalen en een maatschappelijk werker (counselor) waarmee mensen kunnen praten als ze bijv. net gediagnostiseerd zijn met lepra. Ook is er is een trainingscentrum waar uitgelegd wordt hoe patiënten zichzelf het beste kunnen verzorgen als ze weer thuis zijn (self care). Een andere unieke dienst is dat er in LLSC schoenen/ slippers/ sandalen op maat gemaakt worden voor de patiënten. Doordat lepra vaak de zenuwen van de voeten aantast, hebben veel mensen wonden op hun voeten en moeten soms zelfs delen van de voet geamputeerd worden. Voor het herstel is het heel erg belangrijk dat deze mensen schoenen dragen maar het is moeilijk om passende schoenen te vinden in de winkel. In LLSC worden daarom de voeten opgemeten en worden vervolgens schoenen/ sandalen/ slippers op maat gemaakt.

 

Community afdeling voor leprapatiënten

Een ander belangrijk onderdeel van het ziekenhuis is de community afdeling. Deze afdeling houdt zich niet bezig met patiënten die naar het ziekenhuis komen maar met mensen in de omgeving van LLSC die getroffen zijn door lepra. Doordat lepra de zenuwen onherstelbaar aantast, blijven mensen ook na de behandeling nog last hebben van de gevolgen van lepra. De community afdeling heeft verschillende outreach programma’s waarbij gemeenschappen bezocht worden en geholpen worden op allerlei vlakken zoals gezondheid, inkomsten en educatie. Voor ons onderzoek zullen wij de aankomende tijd vooral samen gaan werken met deze afdeling van het ziekenhuis. Om data te verzamelen zullen we gemeenschappen bezoeken en veel van de verschillende programma’s gaan zien. In de volgende update zal ik wat meer vertellen over deze bijzondere bezoeken!

 

Blog geschreven door Marloes

 

Profielfoto van MarloesHallo, mijn naam is Marloes en ik ben 22 jaar oud. Ik woon in Leiden en in mijn vrije tijd houd ik er van om te reizen, lacrosse en koken. Eind maart vertrok ik naar Nepal om daar stage te lopen voor de Leprastichting. Tijdens deze stage doe ik onderzoek naar de mentale welzijn van mensen die lepra of lymphatische filariasis hebben of ex-patiënt zijn. Allebei deze ziektes kunnen ervoor zorgen dat mensen gehandicapt raken en dit heeft veel invloed op hun dagelijks leven. Deze stage is in en om het Lalgadh Hospital & Services Centre dat ongeveer 8 uur rijden van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal ligt. Ik kijk al erg naar deze stage uit!

 

 

E-mailnieuwsbrief

 

 

Volg ons ook op:

  fb   twitter   youtube   LinkedIn follow logo