‘Gebiedsspecifiek onderzoek is belangrijk’

Kimriek2 Researchteam Ari Kimriek Desy foto

Hoi allemaal! Inmiddels zit ik hier nu bijna twee weken - ook al voelt het veel en veel langer! Veel mensen zijn hier erg verbaasd dat ik de taal niet spreek, terwijl ik er zo ‘Indonesisch’ uitzie. Dan vragen ze hoe dat komt. Ik ben hier ‘gado gado’ wat letterlijk mix betekent: van een Nederlandse vader een Indonesische moeder. De mensen zijn erg nieuwsgierig en willen alles weten, zoals: waar ik vandaan kom, of ik er al ben geweest, wat ik van Indonesië vind, wat ik doe. Zo is het ijs snel gebroken.

Afgelopen week ben ik aan de slag gegaan met het opzetten van een researchteam. Ik heb inmiddels al een paar mensen mogen ontmoeten die mij gaan helpen om in twee districten Pasuruan en Pamekasan data te gaan verzamelen. Ik ben ontzettend blij dat ze me willen helpen omdat velen ervan bekend zijn met de lokale omgeving, taal en gebruiken!

Kimriek2 Voorbereidingen op het kantoor foto

Puskesmas

Het is mooi om te zien hoe groot het netwerk van de leprastichting is en hoe er zoveel mogelijk krachten worden gebundeld op landelijk en plaatselijk niveau. Zo kan de een van de samenwerkingspartners, de plaatselijke ‘Department of Health’, ons informeren over de plaatselijke zogeheten ‘puskesmas’. Dit zijn de door de overheid geïnitieerde community health centers die te vinden zijn over heel Indonesië en spelen een belangrijke rol in het behandelen en detecteren van lepra. Om te bepalen waar we naartoe zullen gaan voor het onderzoek zullen we een aantal dorpjes gerandomiseerd selecteren uit de target district. Met de informatie over bij welke puskesmas leprapatiënten zijn geregistreerd zijn proberen we in te schatten op welke plekken personen met lepra leven.

Kimriek2 zonsopgang in Midden Java

Verschillende percepties

Ik heb mogen ontdekken wat een enorm divers land Indonesië is met heel veel vierkante kilometers, gedachtegangen, geloven, culturen, talen en mentaliteiten. En dat alleen nog maar op het eiland Java! Nu ben ik dan ook steeds meer het belang gaan inzien om per omgeving specifiek onderzoek te gaan doen. De percepties in West-Java en Oost-Java zijn gewoonweg niet hetzelfde. Heel bijzonder dat de Leprastichting daar oog voor heeft en ruimte voor biedt om daar grondig onderzoek naar te doen.

Blog geschreven door Kimriek,

Indonesië, 12 april 2017