Mozambique

Anifa Nawepa (59) is weduwe en heeft twee oudere zoons. Ze woont in het dorpje Sanhote, in het district Monapo in Nampula. Anifa is een actief lid van een zelfhulpgroep.
Ze deelt haar verhaal.

De mensen in mijn omgeving, ook mijn familie, lachten mij uit.

“Ik wist niet wat ik had. Ik kwam erachter dat ik lepra had toen ik in 2014 werd uitgenodigd door een vrijwilliger uit de gemeenschap, Mr. Chico, om deel te nemen aan een informatiebijeenkomst in mijn dorp.

Na de bijeenkomst vroeg Mr Chico mij om mij aan te sluiten bij andere deelnemers, die geinfecteerde patienten waren, omdat hij wat misvormingen had opgemerkt. Ik ben iemand met lichamelijke handicaps. Delen van mijn handen en voeten zijn geamputeerd. En ik heb klauw handen door de lepra. Mijn lichaam zag er niet aangenaam uit. Ik had vlekken die eruit zagen alsof ik was verbrand. De mensen in mijn omgeving, ook mijn familie, lachten mij uit en minachtten mij omdat ik handicaps had. Mijn gezicht is compleet veranderd door de lepra en ik heb bijna op heel mijn lichaam pleisters.

Een verpleger deed allerlei onderzoeken en vertelde dat ik lepra had. Hij gaf mij meteen medicijnen en legde uit wat ik verder moest doen. Ik heb alle regels opgevolgd en na een jaar van het slikken van medicijnen vertelde de verpleger mij dat ik genezen was en geen medicijnen meer hoefde te slikken.

Ik kon niet geloven dat de groep mij zo zou steunen

Eigen bedrijf

In 2018 kreeg de zelfhulp groep waar ik lid van ben een training in het beheer van een klein bedrijf. Ik deed mee aan de training en vroeg een lening aan om oplaadkaarten voor mobiele telefoons op te kunnen kopen en te verkopen. Ik ben heel blij met mijn bedrijf. Ik heb 6 maanden winst gespaard. Ik kon niet geloven dat de groep iemand als ik zo zou steunen. Dit bedrijf helpt mij enorm en ik dank de groep vanuit het diepst van mijn hart.”

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.