Wereldlepradag 2020: “Zeg nee tegen discriminatie!”
Zondag 26 januari was het Wereldlepradag en werd overal ter wereld stilgestaan bij de gevolgen van lepra. Het thema was ‘discriminatie’ omdat er helaas nog steeds 132 wetten zijn (in 23 landen) die leprapatiënten discrimineren. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet naar school, niet werken, niet trouwen of reizen met het openbaar vervoer. Bekijk hieronder de video en ontdek het ontroerende verhaal van Horibi die werd gediscrimineerd.
Discriminatie is een grote barrière voor genezing
Bijna 50% van de mensen die lepra heeft gehad, heeft last van angststoornissen en depressies. Uit angst voor verstoting en uitsluiting durven mensen geen medische hulp te zoeken als ze het vermoeden hebben lepra te hebben. Hierdoor zijn tijdige behandeling en genezing niet mogelijk en is de keten van besmetting moeilijk te doorbreken. Dit is onnodig, want bij tijdige behandeling is lepra te genezen en zijn infecties, verergering van wonden en handicaps te voorkomen. Ook kan de keten van besmetting doorbroken worden omdat een eenmalige dosis preventieve antibiotica de kans op besmetting bij naasten drastisch verlaagt.
Dit hebben we het afgelopen jaar wereldwijd bereikt
2.041.055 mensen
kregen voorlichting om meer bekendheid te geven aan lepra en misstanden weg te halen
1.053 mensen
met handicaps kregen steun zodat ze weer voor hun rechten op durven te komen
2.818 leprapatiënten
werden getraind op het gebied van zelfzorg om verdere handicaps te voorkomen
Zeg nee tegen discriminatie op Wereldlepradag 26 januari
Steun ons met een gift. Hiermee kunnen we de bekendheid rondom lepra vergroten en misstanden wegnemen. We kunnen leprapatiënten steun bieden via zelfzorggroepen en met onderwijs, een vakopleiding of een microkrediet helpen om een eigen bestaan op te bouwen. Zomaar wat voorbeelden van activiteiten om leprapatiënten zich weer mens te laten voelen en weer deel te laten nemen aan de maatschappij. Helpt u mee?