Jongeren uit landen in de regio werden in Hanoi, Vietnam, opgeleid om in hun thuisland als orthopedisch schoenmaker te gaan werken. Een aantal cursisten heeft zelf ook een handicap. Inmiddels heeft de internationale vakopleiding ruim 40 gediplomeerde orthopedisch schoenmakers voortgebracht. Zij zijn met hun werkplaatsen de grondleggers van de orthopedische voetzorg in hun thuisland.

Nieuwe vakmensen bieden toekomst

In Zuidoost-Azië hebben meer dan 2 miljoen mensen voetproblemen door ernstige aangeboren aandoeningen of ziektes zoals lepra. Speciale schoenen die deze mensen weer mobieler maken, waren in deze landen tot voor kort moeilijk te vinden. Bovendien ontbraken er schoenmakers die aangepast schoeisel konden ontwerpen en maken. Dankzij de gemotiveerde vakmensen van de opleiding hebben volwassen en kinderen met voetproblemen in Zuidoost-Azië nu toegang tot goede voetzorg en passende schoenen. En een kans om mee te doen en vooruit te komen in de maatschappij.

Orthopedisch schoenmaker

Eerste Cambodjaanse orthopedisch schoenmaker voor leprapatiënten

Orthopedisch schoenmaker Leng Sophea (35) weet hoe het is om lepra te hebben. Lepra tastte zijn zenuwen aan waardoor hij zijn linkeroog niet meer kan sluiten, raakte zijn mond halfzijdig verlamd en vervormde zijn handen. Maar Sophea weigerde bij de pakken neer te gaan zitten. Hij volgde de orthopedisch schoenmakersopleiding in Hanoi, Vietnam en keerde terug naar Cambodja als eerste Cambodjaanse orthopedisch schoenmaker voor leprapatiënten.

Dankzij Sophea kunnen leprapatiënten letterlijk weer op eigen benen staan!

Blijvende vakopleiding voor Zuidoost-Azië

Het project ‘These shoes are made for walking’ werd mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. De Leprastichting en het Liliane Fonds hebben het project afgerond. De vakopleiding in Hanoi kan nu zelfstandig door.

Place holder video These Shoes are made for Walking
Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.
Klik hier om marketing-cookies te accepteren

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.