Nederlandse jongeren ontmoeten leprapatienten in Madagascar

Komt lepra nog in Nederland voor?

 

Ooit kwam lepra voor in Nederland. Nu is het uitsluitend een importziekte, waarvoor geen meldingsplicht geldt. In Nederland vindt geen besmetting met lepra plaats. Wel leven hier nog zo’n 400 mensen met de gevolgen van lepra. Zij liepen de ziekte in de (sub)tropen op. Ieder jaar komen er circa 5 tot 10 nieuwe leprapatiënten bij. Vaak weet (bijna) niemand in hun omgeving dat ze door lepra getroffen zijn, omdat ze zich ervoor schamen.

 

Kans op besmetting in Nederland

De kans dat iemand in Nederland met lepra besmet raakt is nihil. Sinds de middeleeuwen komen besmettingen in Nederland niet meer voor. Het zijn vooral de hoge weerstand, goede hygiëne en goede leefomstandigheden van de Nederlanders die maken dat de leprabacterie hier niet kan overleven. Lepra levert in ons land daarom geen gevaar voor de volksgezondheid op.

 

Lepra als importziekte

De mensen die in Nederland met de gevolgen van lepra leven, liepen de ziekte in de (sub)tropen op. Vaak zijn ze ouder en bestond er in de tijd dat ze lepra kregen nog geen medicijn tegen de ziekte. In de periodes dat er veel immigranten vanuit de tropen naar Nederland kwamen (Molukkers in de jaren ’40 en ’50, Surinamers in de jaren ’70 en ’80), was er een opleving in het aantal nieuwe lepragevallen in ons land. Deze oudere leprapatiënten zijn intussen behandeld en genezen.

 

 

Henna Nanhu kwam als 7-jarige vanuit Suriname naar Nederland met haar ouders, broers en zusjes. Op 9-jarige leeftijd werd bij haar lepra vastgesteld. Een alerte huisarts verwees haar door naar het ziekenhuis. Ook zij ervoer het stigma, 'al begreep ik als kind niet waarom. Ik was veel alleen. Mensen kennen de ziekte en vinden je eng.' Nu ze als volwassene soms vertelt dat ze lepra heeft gehad krijgt ze verschillende reacties. 'Sommigen reageren heel positief, anderen daar hoor ik nooit meer iets van.'

 

Na de immigratieperiodes volgde al snel een daling in het aantal leprapatiënten in ons land. Vandaag de dag komen er nauwelijks nieuwe leprapatiënten in Nederland bij. Slecht 5 tot 10 per jaar. Vaak wordt, mede door de lange incubatietijd, pas jaren na hun terugkeer uit de (sub)tropen ontdekt dat ze lepra hebben.

 

Lepra in Nederland vaak te laat ontdekt

Omdat lepra in Nederland zo weinig voorkomt, herkennen Nederlandse artsen de ziekte vaak niet of te laat. Patiënten lopen soms jaren rond met klachten, zonder diagnose en dus zonder gerichte behandeling. Omdat lepra vaak pas te laat ontdekt en behandeld wordt, kan er al onherstelbare schade zijn ontstaan, met handicaps als gevolg

 

Wat als jezelf lepra hebt?

Er zijn goede medicijnen om lepra volledig te genezen. Zodra lepra bij je is vastgesteld, krijg je een multi-drug therapie (MDT). Dit is een cocktail van antibiotica die je gedurende langere tijd (6 of 12 maanden) dagelijks moet innemen. Het is heel belangrijk dat je daar zo vroeg mogelijk mee begint en de kuur afmaakt. De medicatie doodt de leprabacteriën en stopt de infectie.

 

Het oplopen van handicaps kun je voorkomen door:

  • trouw je medicijnen slikken in geval van leprareacties;
  • je gevoelloze handen en/of voeten goed verzorgen;
  • voorzichtig zijn met hete en scherpe voorwerpen;
  • goede, beschermende schoenen dragen als je gevoelloze voeten hebt;
  • corrigerende operaties (in sommige gevallen) laten uitvoeren

 

Omdat lepra in Nederland vrij onbekend is en sommige mensen vooroordelen hebben over de ziekte, kan je een gevoel van schaamte krijgen. Ook kunnen sommige mensen contact met je vermijden uit angst om zelf besmet te worden. Dit is heel vervelend voor jezelf en soms ook voor je familieleden. Hulp van een maatschappelijk werker of een psycholoog kan dan uitkomst bieden.

 

 

 

 

E-mailnieuwsbrief

 

 

Volg ons ook op:

  fb   twitter   youtube   LinkedIn follow logo