Het is al erg genoeg dat mensen lijden aan de ziekte lepra, maar vaak lijden ze ook nog onder deze verwoestende ziekte. Handicaps als gevolg van de ziekte werkt discriminatie in de hand en door een gebrek aan kennis over de ziekte en hoe het zich verspreidt is er sprake van sociale uitsluiting.

Verdrietig en verwaarloosd

Het aantal nieuwe leprapatiënten is inmiddels enorm gedaald, maar nog steeds krijgt elke 2 minuten iemand op de wereld lepra. Zo ook Rambati Mohatto, een vrouw van 69 jaar uit Mahatari, Nepal. Vijf jaar geleden werd bij haar lepra ontdekt. Voordat ze de diagnose kreeg kon ze alles nog; het land bewerken, voor het vee zorgen en koken. Nu ligt ze veel te slapen en te rusten. Ze woont bij één van haar zoons met haar man, schoondochter en kleinkind. Ze zorgen voor haar, maar lijken niet om haar te geven. Rambati: ”Zo was de familie laatst vlees aan het koken en niemand vroeg mij of ik ook een stukje wilde. Ik voelde me verdrietig en verwaarloosd. Ook word ik gediscrimineerd door de buren. Er komt niemand iets kopen in onze winkel als ze mij voor de winkel zien staan.”

Een wereld zonder lepra is dichtbij

Gelukkig is een wereld zonder lepra dichtbij. Om te voorkomen dat de ziekte lepra zich bij mensen zoals Rambati Mohatto ontwikkelt, blijft het belangrijk om mensen bijtijds op te sporen en te behandelen. En om verdere besmetting te voorkomen is het van groot belang de directe contacten van de leprapatiënt preventief te behandelen. Als we zo doorgaan zullen er in 2040 geen nieuwe besmettingen meer zijn.

Daarom is uw donatie zo waardevol, want hierdoor kunnen we ons werk blijven voortzetten.

Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.
Klik hier om marketing-cookies te accepteren

Een wereld zonder lepra in 2040. Het moet. En het kan.

Maak het verschil

Geen lepra-besmettingen meer in 2040. Dat klinkt niet alleen heel mooi, het is ook een haalbaar en realistisch doel. Uw donatie maakt het verschil. Met uw gift kunnen we zo snel en zo veel mogelijk mensen opsporen, testen en behandelen. Zo voorkomen we verdere besmetting. En kunnen we een einde maken aan lepra.

Helpt u ook mee? Steun de Leprastichting met een donatie of kom in actie door u bijvoorbeeld te laten sponsoren tijdens wandel- of fietstochten. Of het neerzetten van een Leprastichting donatiebox op uw verjaardag of jubileum.
En maak echt het verschil!

Mahatma gandhi

Strijden voor een wereld zonder lepra in de geest van Gandhi

De Werelddag voor lepra vindt elk jaar plaats op de laatste zondag van januari. In India altijd op 30 januari, de sterfdag van Mahatma Gandhi.

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.