Sommige bacteriën vermenigvuldigen zich elke minuut; de leprabacterie deelt zich maar eens in de 2 weken. Dit heeft als gevolg dat het 2 tot 5 jaar duurt voordat de symptomen van lepra zichtbaar worden en een patiënt doorheeft dat er iets mis is. Daarnaast vinden zorgverleners het soms moeilijk om de diagnose lepra te stellen. Dit aspect van lepra maakt het erg lastig om de tropische ziekte onder controle te krijgen. Iemand kan de bacterie jarenlang ongemerkt bij zich dragen en verspreiden.

Uit onderzoek is gebleken dat het geven van een eenmalige dosis van het antibioticum rifampicine ervoor zorgt dat contacten van een leprapatiënt 60% minder kans hebben om zelf lepra te ontwikkelen. Met het PEP4LEP-onderzoek willen we vaststellen op welke manier we deze pil het beste kunnen verstrekken: door de gezinsleden van een patiënt het medicijn te geven, of door een ‘skin camp’ te organiseren waar dorpsgenoten van een leprapatiënt mogen langskomen om het medicijn te ontvangen.

Het lokale team in Mozambique deel medicijnen uit
Een Mozambikaanse vrouw zit samen met haar drie kinderen voor haar huis

Gedurende drie jaar zullen 30.000 contacten van leprapatiënten onderzocht en behandeld worden. Bij hen wordt er niet alleen gekeken of ze al tekenen op de huid hebben die wijzen op lepra, maar ook of ze aan andere dermatologische (huid)aandoeningen lijden die behandeld kunnen worden. Lokale zorgverleners kunnen gebruik maken van onze SkinApp als hulpmiddel om deze aandoeningen te diagnosticeren.

Het PEP4LEP-onderzoek moet uitwijzen welke manier van medicatie verstrekken het beste is. Wanneer dit duidelijk is, kan deze werkwijze worden opgenomen in de protocollen van medische organisaties en overheden.

Financiering

Het PEP4LEP-project is een samenwerking tussen Nederland, Duitsland, Ethiopië, Mozambique en Tanzania en is tot stand gekomen met behulp van financiering door EDCTP, de EU en LRI.

Logo van EDCTP

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.