Accepteer marketing-cookies om deze video te bekijken.
Klik hier om marketing-cookies te accepteren
Indonesië

Vanessa is gelukkig weer positief. Dankzij haar medicijnen wordt ze weer beter. Ze gaat graag naar school omdat ze later lerares wil worden. Ze wil ook haar moeder gelukkig maken; een hele verantwoordelijkheid voor een twaalfjarig meisje.

Vanessa vertelde op school niet dat ze lepra had
De moeder van Vanessa: “Omdat haar vader ook wondjes en zweren had, dacht ik dat Vanessa misschien ook lepra had. Daarom ben ik met haar naar het gezondheidscentrum gegaan. Ze heeft op school niet verteld dat ze lepra heeft, alleen de buren weten het. Vanessa werd op school al vanwege haar uiterlijk gepest. Een klasgenootje pestte haar omdat haar vingers krom zijn. En mijn buurman verbood zijn dochter om met Vanessa te spelen. Daar was ze erg verdrietig over. Ik vroeg Vanessa eerst om niet meer naar school te gaan maar ze vindt school zo leuk dat ik er naartoe ben gegaan. Ik heb daar verteld dat Vanessa ziek was maar dankzij de medicijnen beter wordt. Ik heb ook gezegd dat iedereen ziek kan worden en vroeg: hoe zou jij je voelen als je om je uiterlijk wordt gepest? Toen hield het op, niemand pest haar nu meer.”

Het gaat nu zoveel beter
In het gezondheidscentrum kreeg Vanessa direct haar medicijnkuur. Ze is nu een aantal maanden bezig en het gaat al een stuk beter. Haar gezicht wordt mooier en de vlekken op haar lichaam worden minder. Vanessa: “Ik had eerst blaren op de knokkels van mijn vingers en wondjes op mijn benen. Het gaat nu zo veel beter. Mijn wonden zijn genezen en ik heb zelden meer blaren. Ik wil wel graag dat mijn vingers weer recht komen te staan. Na school speel ik veel met mijn vriendin Dasmi en mijn zus in de achtertuin waar het lekker koel is. Voor schooltijd help ik mijn moeder in het huis. Of ik iets wil veranderen in mijn leven? Ik wil graag lerares worden en succesvol zijn zodat ik mijn moeder gelukkig kan maken.”

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.