Mozambique

Celestina: ”In 2019 kreeg ik de eerste vlekken op mijn lichaam maar pas toen ik in februari 2020 naar de gezondheidsdienst ging voor iets anders, werd bij mij lepra geconstateerd. Ik moest direct met de behandeling beginnen om erger te voorkomen.”

Corona heeft een enorme impact voor leprapatiënten

Celestina: “Omdat ik net met mijn medicijnkuur was begonnen, ging ik persoonlijk mijn antibiotica in het gezondheidscentrum halen. Dat leek eerst goed te gaan maar de coronamaatregelen waren erg onduidelijk. Mocht ik hier nu wel of niet voor naar het gezondheidscentrum komen? Er worden daar ook patiënten behandeld voor andere ziektes en de verspreiding van corona moet zoveel mogelijk worden voorkomen.” Door de coronamaatregelen liep Celestina het risico dat ze haar kuur niet af kon maken; een extra zorg voor de toch al kwetsbare leprapatiënten.

Verloskundige Belita bood hulp

“Belita, een verloskundige die ook vrijwilligster is, heeft wel toestemming om regelmatig naar ons dorp te komen. Ik vroeg haar of zij misschien mijn medicijnen kon meenemen als ze in de buurt was. Nu komt zij mij maandelijks mijn antibioticakuur brengen. Dankzij haar heb ik geen tekort aan medicijnen gehad. Ik ben Belita enorm dankbaar voor haar hulp.”


In 2040 geen nieuwe leprabesmettingen meer. Dat is het doel van een van onze leprabestrijdingsprogramma’s. Tijdige opsporing van mensen met lepra is hierbij essentieel. Dit zorgt ervoor dat de patiënt volledig geneest en handicaps worden voorkomen. Daarnaast voorkomt tijdige opsporing veel nieuwe besmettingen, doordat er direct met de behandeling wordt gestart. Drie dagen na de inname van het eerste medicijn is de patiënt namelijk al niet meer besmettelijk. Kijk voor meer informatie op: Wat doen we

 

 

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.