132 wetten in 23 landen zorgen voor discriminatie van leprapatiënten
Zondag 26 januari is het Wereldlepradag en wordt overal ter wereld stilgestaan bij de gevolgen van lepra. Het thema is ‘discriminatie’ omdat er helaas nog steeds 132 wetten zijn (in 23 landen) die leprapatiënten discrimineren. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet naar school, niet werken, niet trouwen of reizen met het openbaar vervoer.
Discriminatie heeft zeer heftige gevolgen voor leprapatiënten
Nog steeds staan 132 wetten in 23 landen genezing en inclusie van leprapatiënten in de weg, zo blijkt uit onderzoek van ILEP (de internationale koepelorganisatie van goede doelen die strijden tegen lepra). Wetten die ervoor zorgen dat leprapatiënten bijvoorbeeld niet naar school kunnen, niet kunnen trouwen of een baan krijgen. De psychische en sociaal-economische gevolgen zijn hierdoor vaak een ergere last dan de ziekte zelf. Zo geeft 55% van de (ex)patiënten aan dat lepra de reden was voor een scheiding en 37% denkt dat hun ziekte invloed heeft op het hebben van recht op werk. Op Wereldlepradag, zondag 26 januari, roept de Leprastichting daarom op om ‘Nee te zeggen tegen discriminatie’. Lepra komt helaas nog in meer dan 100 landen wereldwijd voor met jaarlijks ruim 200.000 nieuwe patiënten.
Discriminatie is een grote barrière voor genezing
Bijna 50% van de mensen die lepra heeft gehad, heeft last van angststoornissen en depressies. Uit angst voor verstoting en uitsluiting durven mensen geen medische hulp te zoeken als ze het vermoeden hebben lepra te hebben. Hierdoor zijn tijdige behandeling en genezing niet mogelijk en is de keten van besmetting moeilijk te doorbreken. Dit is onnodig, want bij tijdige behandeling is lepra te genezen en zijn infecties, verergering van wonden en handicaps te voorkomen. Ook kan de keten van besmetting doorbroken worden omdat een eenmalige dosis preventieve antibiotica de kans op besmetting bij naasten drastisch verlaagt.
Mythes over lepra stoppen
Het rapport ‘Zero discrimination, ending the stigma of leprosy‘ van ILEP laat zien dat genezing begint met het stoppen van discriminatie. Door mythes over lepra weg te halen en bekendheid met lepra te vergroten. De Leprastichting heeft als doel een wereld zonder lepra. Dit is mogelijk door vroegtijdige opsporing, behandeling en revalidatie van leprapatiënten, voorlichting om discriminatie te stoppen, en door preventieve behandeling van familieleden van patiënten zodat verdere besmetting kan worden voorkomen. Zo is een wereld zonder lepra een concreet en haalbaar doel.
Zeg ‘Nee tegen discriminatie!’
Zeg daarom ‘Nee tegen discriminatie!’ op Wereldlepradag door verhalen van leprapatiënten te delen en hiermee aandacht te vragen voor de onnodige discriminatie van leprapatiënten. Klik hier voor meer informatie over Wereldlepradag.