Samen successen delen en uitdagingen aangaan
In oktober 2024 was Linda Hummel, directeur Leprastichting, op werkbezoek in India. Zo sprak ze samen met het team in India belangrijke stakeholders zoals overheden, de Wereldgezondheidsorganisatie, zorgverleners, de Nederlandse ambassade in India en natuurlijk de mensen die getroffen zijn door lepra.

Zo ging ze ook op bezoek bij het gezondheidscentrum in Kolkata, waar ze per regio nauwkeurig in kaart brengen wie is behandeld voor lepra en welke contacten preventief behandeld zijn.
Succesvolle start PEP-app
Om samen lepra de wereld uit te helpen is naast het opsporen van leprapatiënten een preventieve behandeling van de directe omgeving heel belangrijk om de ketting van besmettingen te doorbreken.
80% van de nieuwe leprabesmettingen vindt plaats in India, Brazilië en Indonesië. Besmettingen die we kunnen we dus voorkomen door de contacten van mensen met lepra te behandelen met preventieve medicatie. Al deze contacten moeten goed geregistreerd staan, willen we een gebied lepravrij kunnen maken. Nu gebeurt dat nog met veel papieren administratie. Maar elke zorgverlener heeft tegenwoordig een mobiele telefoon. In India testen we daarom een speciale app om gezondheidswerkers te ondersteunen bij het identificeren en opvolgen van de contacten. Zo kunnen we preventie nog beter inzetten.
In India wordt de PEP-app getest; een app om nauwkeuriger en kwalitatiever de voortgang in leprabestrijding vast te leggen.
Van hand geverfde kaarten naar nauwkeuriger contactregistratie
In het gezondheidscentrum in Kolkata ontmoette Linda een bevlogen team van vrouwelijke gezondheidswerkers. Zo testen wijkverpleegkundige Nasima Began en hulpverpleegkundige Sanchita Bhakat de recent ontwikkelde registratie-app, de zogenaamde PEP-app, in de praktijk. In het verleden werd gewerkt met hand getekende kaarten en werden enorme dossiers aangelegd. Daarin werd van alles vastgelegd; de behandelde patiënten, de contacten die preventief onderzocht moeten worden, welke informatie is belangrijk, wie krijgt wat en hoe volgen we het op. De app geeft echt toegevoegde waarde; alles staat overzichtelijker bij elkaar en is efficiënter te raadplegen. Kwantitatieve en kwalitatieve informatie is sneller vast te leggen. De eerste testresultaten zijn positief.

Lepra treft de allerarmsten in de wereld nog hard
Lepra is een infectieziekte die heel goed te genezen is. We weten dus precies wat we moeten doen, maar helaas raakt de ziekte de allerarmsten in onze wereld nog hard. Ze hebben vaak minder goede toegang tot zorg, medicijnen, hygiëne en gezond voedsel.
Discriminatie en uitsluiting werkt generaties door
Linda Hummel: “Ondanks dat mensen hebben geleerd zich uit te spreken, is er nog veel discriminatie en uitsluiting. Vooral buiten de kolonie. Zo vertelt een Gitika Saroj met één van haar kleinkinderen op de arm dat ze voor al haar kleinkinderen een toekomst zonder de problemen wenst. Problemen die vaak het gevolg zijn van het negatieve label dat aan de ziekte lepra kleeft. Zo zie je dat de misvattingen rondom lepra nog generaties lang doorwerken. Ook als je zelf geen lepra hebt.
Ondanks de vooruitgang zie je dat misvattingen over lepra nog generaties lang doorwerken

Binnen de kolonie bekommeren ze zich wel om elkaar maar er is weinig levenslust. Door de lichamelijke beperkingen, zoals het missen van een arm of een been, heerste er veel troosteloosheid en moedeloosheid. We moeten echt alles op alles zetten om deze mensen een prettiger leven te geven. Ze bewust maken van hun rechten zodat ze voor zichzelf durven opkomen. Sommigen pakken dit al heel goed op, voor zichzelf en voor elkaar.”