“Het verborgen leed van leprapatiënten raakt mij diep”

“Een late diagnose is een van de grootste problemen, omdat lepra nog zo’n groot taboe in Brazilië is. De patiënten ondervinden hiervan de trieste gevolgen. Ik krijg regelmatig patiënten op mijn spreekuur, waaronder ook kinderen, die al zichtbare handicaps hebben op het moment dat zij bij mij komen. Bij een tijdige diagnose is beschadiging door lepra gemakkelijk te voorkomen.”

Lepra-onderzoek in Brazilië

Betere lepra voorlichting

“Ik word er verdrietig van dat er nog zoveel vooroordelen over lepra heersen. De meeste mensen willen niet bij leprapatiënten in de buurt komen, ze willen hen niet aanraken. De beste manier om deze situatie te veranderen is een betere voorlichting over wat lepra is, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

De meeste mensen willen niet bij leprapatiënten in de buurt komen, ze willen hen niet aanraken.

Naast de fysieke klachten zie ik ook het verborgen leed waar veel leprapatiënten mee leven. Ik richtte daarom een zelfzorggroep op. Die telt inmiddels veertig leden. Het is een plek waar ze openlijk over hun ziekte kunnen praten, er is psychologische begeleiding. We praten niet alleen, we maken ook uitstapjes en plezier met elkaar. Dat is ontzettend fijn.”

Vroege diagnose bij lepra is heel belangrijk om handicaps tegen te gaan

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.