“Mensen met lepra worden ook nog eens buitengesloten, da’s dubbel onrecht”
De heer Van der Slikke (62) is al meer dan 22 jaar donateur en heeft de Leprastichting in zijn testament opgenomen. Hij vertelt: “Mijn beide ouders leven niet meer en mijn broers en zus hebben het goed. We hebben geen kinderen; nalaten aan goede doelen is dan een logische stap. Ik vind het belangrijk dat het in de wereld om mij heen ook goed gaat.” In gesprek met een waardevolle donateur over schenken en nalaten.
Familiestempel
“Mijn moeder was erg creatief maar mocht niet haar eigen toekomst bepalen. Dat was natuurlijk allemaal nog in de tijd van voor de oorlog, toen het nog lastig was om jezelf te ontworstelen uit een streng milieu. Mijn moeder ging later alsnog naar de Rietveld Academie en werd kinderboekenillustratrice. Twee broers van mijn vader sneuvelden in de oorlog wat leidde tot een verscheurd gezin. Ze hebben zich er goed doorheen geslagen. Wij mochten zelf onze toekomst bepalen en ik heb een fijne jeugd gehad. Natuurlijk moesten we ons wel houden aan bepaalde regels maar kregen ook veel vrijheid. Ik denk dat ik mijn creativiteit van mijn moeder heb en de zorgzaamheid van mijn vader, die huisarts was.”
Eigen keuzes maken
“Ik heb Sociale Geografie gevolgd maar door de crisis in de jaren tachtig liet ik mij omscholen tot systeemontwerper (IT). Rond mijn veertigste besloot ik van mijn hobby, modelbouwen, mijn werk te maken. Een spannende keuze, want ik heb mijzelf alles aangeleerd en moest zelf zorgen voor nieuwe opdrachten in jaren dat bedrijven wat meer reserves aanhielden. Maquettes zijn toch luxeproducten. Van modelbouw word ik niet rijk maar ik doe wel werk dat ik leuk vind en ik ervaar hierbij een enorme vrijheid. Het werk is heel afwisselend en de opdrachtgevers komen uit verschillende hoeken. De ene keer maak je een fabrieksterrein, de andere keer maak je een oud kasteel op basis van een schilderij.”
Ik steun liever kwetsbare mensen die verder weg wonen
Zorgen over de wereld om mij heen
“Ik maak me zorgen om de wereld om mij heen. Mijn ouders hebben mij opgevoed met de instelling dat je normen en waarden in het leven hoog moet houden. Vroeger reisde ik in Zuid-Aziatische landen en zag dat mensen met een beperking vaak aan de onderkant van de samenleving belandden. Dat maakte diepe indruk. Ik steun daarom liever kwetsbare mensen die verder weg wonen. In Nederland is er een goede basiszorg voor iedereen.”
Nalaten aan een goed doel is logisch als je zelf geen kinderen hebt
Nalaten aan goede doelen
“We wilden ons samenlevingscontract verversen en dan ook direct kijken naar ons testament. Als je jong bent, denk je daar nog niet aan. Omdat wij geen kinderen hebben en de rest van de familie het goed heeft, komen goede doelen dan vanzelfsprekend ter sprake. Die mogen meeprofiteren van ons spaargeld. Van de goede doelen die mijn vriendin en ik al steunen, is een aantal opgenomen in ons testament. Mijn vriendin is milieugezondheidskundige en is voor werk veel op reis. We doneren allebei aan goede doelen die internationaal werken, steunen mensen die ver weg wonen en niet alleen Nederlandse dingen.”
Waarom Leprastichting
“Mensen mogen niet dubbel gepakt worden, ziek zijn én buitengesloten worden vanwege hun ziekte. De Leprastichting zet zich in voor beide en kan de ziekte definitief stoppen. De Leprastichting betrekt mensen weer bij de maatschappij zodat ze hun leven weer een beetje terugkrijgen. Dat is dubbel zo mooi.
Bovendien verdienen kleinere goede doelen steun omdat ze vaak worden ondergesneeuwd door grotere organisaties. De Leprastichting is bescheiden en werkt concreet en realistisch. Ik ga hopelijk nog meemaken dat er in 2040 geen nieuwe besmettingen meer zijn. Natuurlijk gaan discriminatie en eventuele handicaps als gevolg van lepra nog wel langer door. Maar ook daarvoor zetten jullie je in. Dat heeft echt mijn sympathie waardoor ik de Leprastichting nu steun en wil blijven steunen.”
De gang naar de notaris valt erg mee
“We hebben het hier goed en veel vrijheden. Dat is niet overal vanzelfsprekend. Ik vind het daarom belangrijk dat mensen wat verder kijken en anderen steunen die het moeilijk hebben en die niet altijd in je eigen omgeving wonen. De gang naar de notaris viel mij erg mee. Je bent al bezig met notariële akten bij bijvoorbeeld een koophuis en een samenlevingscontract; belangrijke gebeurtenissen in iemands leven. Bij een testament is dit niet anders, het gaat misschien een paar keer over en weer maar dan is het ook goed geregeld.”
Leprastichting als goed doel?
Wilt u ook het verschil maken voor kwetsbare mensen door de ziekte lepra en de ernstige gevolgen ervan definitief te stoppen? Neem contact op met Barry Jager, relatiemanager nalatenschappen, via 020-5950531 of b.jager@leprastichting.nl
Of kijk op www.leprastichting.nl/nalaten