Hoe actueel is lepra?
Lepra is een vaak vergeten ziekte, terwijl er jaarlijks meer dan 200.000 nieuwe patiënten bijkomen. De Leprastichting heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau opdracht gegeven om na te gaan wat Nederlanders weten over lepra en wat de misvattingen kunnen zijn om deze ziekte te bestrijden. Op deze pagina ziet u de meest opvallende uitkomsten en kunt u alle resultaten van het onderzoek bekijken.
Een wereld zonder lepra. Het kan!
Lepra is eenvoudig te genezen. Zodra we een leprapatiënt hebben kunnen opsporen, is lepra makkelijk te behandelen. Maar in landen waar lepra voorkomt, bemoeilijken vooroordelen, onwetendheid en haat het opsporen en behandelen van de ziekte. Patiënten en hun gezinnen worden uitgesloten en verbergen zich uit schaamte. Zelfs als ze al genezen zijn.
De 3 grootste misvattingen over lepra
Vroege opsporing cruciaal. Zo helpen we lepra de wereld uit
Elke twee minuten krijgt iemand lepra. Bij tijdige opsporing kan een lepra-patiënt genezen en kunnen ernstige verminkingen worden voorkomen.
Tijdige opsporing is onze grootste uitdaging. Gemiddeld duurt het 2 tot 5 jaar voordat de symptomen van lepra zichtbaar zijn. Zo kan iemand de bacterie jarenlang ongemerkt bij zich dragen en de omgeving besmetten. Als een patiënt gevonden is, is hij door de behandeling binnen een paar dagen geen besmettingsgevaar meer. De naaste omgeving behandelen we preventief. Zo kunnen we de keten van besmetting doorbreken.
Wat weten Nederlanders over lepra?
Uit recent onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van de Leprastichting, blijkt dat Nederlanders vrij weinig over lepra weten. Bekijk via onderstaande link alle resultaten van het onderzoek.