Mythes en vooroordelen
Gelukkig weten we inmiddels veel meer over de ziekte lepra en hoe het wordt overgedragen. Toch bestaan er nog steeds hardnekkige mythes over de ziekte, die voor veel ellende zorgen. Zo denken veel mensen onterecht dat de ziekte erfelijk is, of een straf (van God) of dat de ziekte zich gemakkelijk verspreid via aanraking. Dit zorgt voor veel vooroordelen en ook discriminatie van leprapatiënten binnen hun gemeenschap. 

Sociaal isolement
Deze discriminatie binnen en buiten hun gemeenschap belemmert leprapatiënten om te kunnen werken, te wonen en om onderwijs te kunnen volgen, zoals gezonde mensen. Ze komen in een sociaal isolement terecht en vereenzamen. Het gevolg: mentale problemen zoals depressies, angstgevoelens en zelfs zelfmoordpogingen en -gedachtes.

Lotgenoten ontmoeten zorgt voor meer zelfvertrouwen
Gelukkig zijn er een aantal manieren om deze mentale problemen aan te pakken. Uit onderzoek blijkt dat het ontmoeten van lotgenoten een goede manier is om weer meer zelfvertrouwen te krijgen en uit een sociaal isolement te komen. Met name als dit gebeurt onder begeleiding van iemand die daar speciaal voor opgeleid is. De Leprastichting ondersteunt en traint daarom zelfhulpgroepen, waarbij lotgenoten elkaar ontmoeten. In zo’n groep leren de deelnemers om voor hun rechten op te komen en ook om een spaarsysteem op te zetten en microkredieten te verkrijgen. Met zo’n microkrediet kunnen ze een bedrijfje opstarten en weer in hun eigen onderhoud voorzien. Dit zorgt direct voor meer zelfvertrouwen en een grotere weerbaarheid. Daarnaast blijft de Leprastichting gerichte voorlichting geven om een einde te maken aan de hardnekkige misverstanden over lepra, die zoveel leed veroorzaken.  

Door deze gecombineerde aanpak werken we aan een beter leven voor mensen met lepra; zodat ook zij weer met vertrouwen naar hun toekomst kunnen kijken.  

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.