Toen er een oproep kwam voor een arts om de corona epidemie lokaal te helpen indammen, heb ik direct gereageerd

Waarom ben je voor de GGD Gooi en Vechtstreek gaan werken?

Als arts ben ik sowieso erg geïnteresseerd in de ontwikkeling van deze pandemie. Toen er een oproep kwam voor een arts internationale gezondheid en tropengeneeskunde om de corona epidemie lokaal te helpen indammen, heb ik dan ook direct gereageerd. Ik heb vroeger bij deze GGD gewerkt en het is een klein team met maar één arts. Ze konden mijn hulp en medische kennis en ervaring als lepra-arts dus goed gebruiken.

Zie je overeenkomsten tussen coronabestrijding en leprabestrijding?

Er zijn meerdere overeenkomsten tussen coronabestrijding en leprabestrijding

Ja, zeker! Er zijn meerdere overeenkomsten. Eén van de belangrijkste is dat beide ziektes van mens op mens overdraagbaar zijn. Naasten en contacten van een besmet persoon lopen kans om ook besmet te raken. Het opsporen en testen van deze mensen is bij beide ziektes dus heel belangrijk. Zo kun je achterhalen hoe een ziekte zich gedraagt in een groep mensen.

Hoe kijk je aan tegen bescherming, maar ook isolatie van kwetsbare groepen?

Vroeger werd een leprapatiënt geïsoleerd, om anderen te beschermen. Nu beschermen we kwetsbare doelgroepen door hen te isoleren. Dat levert natuurlijk schrijnende situaties op. We moeten dus nadenken over een goede balans tussen enerzijds bescherming en anderzijds de geestelijke gezondheid van mensen.

Kun je genezen van lepra en zijn er parallellen te trekken met corona?

Lepra is gelukkig inmiddels goed te genezen. Door het slikken van antibiotica kunnen mensen beter worden en zijn ze ook al snel niet meer besmettelijk. Dat is natuurlijk anders voor corona. Daar kunnen we op dit moment eigenlijk alleen de symptomen bestrijden. Er is helaas nog geen medicijn of vaccin, maar hopelijk verandert dit snel!

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.