Peter Euser header

Maak kennis met ambassadeur Peter Euser

Peter Euser uit Barendrecht is docent, clubscheidsrechter én al jaren een betrokken ambassadeur van de Leprastichting. Op allerlei manieren inspireert hij anderen om in actie te komen voor leprapatiënten.

Peter helpt met been prothese maken in Vietnam 2016

Waarom vindt u het zo belangrijk om aandacht voor lepra te vragen?

Elke keer wanneer ik de verschrikkelijke gevolgen van lepra zie, ben ik blij dat we voor deze mensen veel kunnen betekenen. Het relatief kleine bedrag van 50 euro kan het verschil betekenen tussen een leven met verminkte of geamputeerde ledematen en een leven zonder handicaps. Nieuwe medische ontdekkingen hebben al geleid tot betere opsporingsmethoden. Het zou fantastisch zijn wanneer we deze afschuwelijke ziekte nog beter onder controle kunnen krijgen.

Waarom bent u ambassadeur van de Leprastichting geworden?

Ik vind het belangrijk dat iedereen vrijwilligerswerk doet. Ik doe het dan ook al vanaf mijn vijftiende jaar. Toen in 2010 in de Klepper een oproep stond om ambassadeur te worden, was ik daar heel blij mee. Ik was net gestopt met een vrijwilligersactiviteit, en voor de Leprastichting actief zijn leek me een prachtige vorm van vrijwilligerswerk.

Wat hebt u als ambassadeur zoal voor de Leprastichting gedaan?Peter met DJM reis 2014

Ik heb diverse sponsorlopen op (basis)scholen georganiseerd. Tijdens de voorlichting over lepra, die ik voorafgaande aan een sponsorloop geef, zie ik dat veel leerlingen geraakt worden door mijn verhaal over de ver-van-hun-bed-ziekte waarvan ze vaak nog nooit gehoord hebben. De foto’s en filmpjes en filmpjes van mijn reizen naar lepradorpen en lepraziekenhuizen geven hun een goed beeld van wat lepra met mensen doet. Op de scholengemeenschap CSG Calvijn Vreewijk heb ik nog veel meer acties met leerlingen mogen organiseren, zoals kerstmarkten en Valentijnacties. Met acht leerlingen van deze school ben ik in 2014 naar het lepradorp Quy Hoa in Centraal-Vietnam gegaan. Ik kom nu net terug van een andere Vietnam-reis ofwel 'Durf Jij Mee' met leerlingen van Calvijn Rotterdam en Comenius Capelle. Ik vind het leuk om deze reizen mede te organiseren en het is fantastisch dat leerlingen van deze scholen de kans krijgen om met eigen ogen te zien wat lepra is en wat het met de mensen doet. Geweldig ook om te zien hoeveel vreugde onze komst bij verstoten leprapatiënten teweeg brengt. Daarnaast heb ik in Barendrecht een huis-aan-huis-collecte opgezet en collecteer ik regelmatig bij de voetbalvereniging BVV Barendrecht. Ook zorg ik ervoor dat er regelmatig artikelen over activiteiten voor de Leprastichting in de krant verschijnen. De radio en tv weten mij al te vinden.

Hoeveel tijd steekt u in het ambassadeurschap?

Dat is erg verschillend. Er zijn weken dat ik nauwelijks tijd kwijt ben aan de Leprastichting, terwijl er ook weken zijn dat ik bijna elke avond bezig ben.

Wat wilt u aan anderen meegeven?

Besef hoeveel geluk je hebt, dat je in Nederland opgroeit. Hier hebben we goede medische voorzieningen en elke dag gevarieerd eten tot onze beschikking. Basisvoorzieningen die vaak ontbreken in de armoedegebieden waar lepra voorkomt. Zeker in krottenwijken waarin verstoten leprapatiënten ver weg van de maatschappij moeten zien te overleven.

Word Leprastichting vrijwilliger! >>