Man: “Ik geef veel voorlichting in dorpjes en bezoek mensen met lepra. Je merkt dan dat er nog veel misvattingen zijn over de ziekte. Zo denken veel mensen nog dat lepra een vloek van een god is of dat je het krijgt als straf voor een zondig leven. Ik probeer dan uit te leggen dat lepra wordt overgedragen door een bacterie, dat het inmiddels goed te behandelen is en je er volledig van kunt genezen. Toch zijn die denkbeelden heel hardnekkig”.

Oude zieke man
Af en toe komt Man schrijnende gevallen tegen in de dorpen die hij bezoekt. “ Ik weet nog goed dat ik een oude zieke man met lepra ontmoette in een dorpje in het westen van Nepal. De man leefde apart van zijn dorpsgenoten in een oude en zeer slecht onderhouden hut. Zijn dorpsgenoten waren er heilig van overtuigd dat hij zijn ziekte te danken had aan zonden die hij had gepleegd. Ook geloofden ze dat de ziekte op hen zou overgaan als ze hem zouden bezoeken of aanraken. Hij leefde dus in totale isolatie en eenzaamheid. Heel heftig, vond ik dat. Toen ik hen vertelde over lepra en liet zien dat ze hem gewoon konden omhelzen en aanraken, waren ze eerst in shock. Maar toen ik een week later terugkwam, had zijn familie hem weer in huis genomen. Dat was zo fijn om te zien!”

Dat is waar ik het voor doe!
Het zijn mensen zoals deze oude man, waar Man zich voor wil blijven inzetten. Man: “ Om een einde te maken aan alle misvattingen, discriminatie en uitsluiting, zodat ook zij weer onderdeel kunnen zijn van de maatschappij en gewoon hun leven kunnen leven. Dat is waar ik het voor doe. Ik hoop nog heel lang!”

Help mee. Doe wat u kunt.

Meehelpen in de strijd tegen lepra is voor iedereen mogelijk. Elke donatie maakt een groot verschil voor de toekomst van leprapatiënten.

 • € 15

  Met dit bedrag zorgt u ervoor dat we één leprapatiënt kunnen opsporen en testen

  Doneer
 • € 35

  U helpt één leprapatiënt te genezen en stopt de besmetting

  Doneer
 • € 50

  Met dit bedrag helpt u één leprapatiënt te revalideren

  Doneer
Bekijk alle manieren waarop u kunt doneren

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.