Joyce1 bijeenkomst

‘Ze zijn niet alleen elkaars steun, maar ook vrienden’

 

Joyce1 teiltjes

Het voelde haast als een feestje – de bijeenkomst van leprapatiënten. Er waren ballonnen, taart en andere lekkernijen en er werd ook gezongen voor diegenen die in april jarig zijn. Iedereen was vrolijk en ook mooi gekleed. Ik merkte dat iedereen graag naar de bijeenkomsten gaat. Niet alleen zijn ze elkaars steun, maar ook elkaars vrienden.

 

Individueel aangepast advies

Rossana en ik kregen de mogelijkheid om bij een bijeenkomst van leprapatiënten te zijn in Recife. Tijdens deze bijeenkomst werd uitgelegd hoe leprapatiënten hun voeten moeten wassen. En daar komt nog wat meer bij kijken dan ik van te voren had kunnen bedenken. Lepra tast de huid en de zenuwen aan en uit zich bij elke patiënt verschillend. De verpleegsters adviseren de patiënten daarom om individueel advies te vragen van hun dokter over hoe ze hun voeten moeten verzorgen.

 

‘Ik was mijn voeten altijd met warm water,

maar dat is dus verkeerd?’

 

Speciale teil

Een belangrijk punt tijdens het wassen van de voeten, doordat het gevoel bij veel patiënten minder of helemaal weg is, kunnen de patiënten gemakkelijk hun huid beschadigen door te heet of juist te koud water, terwijl de huid al extra gevoelig is. Elke leprapatiënt heeft een teil speciaal voor het wassen van de voeten. Maar soms wordt die ook nog wel eens ergens anders voor gebruikt, zoals voor het verkopen van pinda’s, vis en andere etenswaar. Dit is gevaarlijk, want het water en de teil moeten echt schoon zijn om infecties te voorkomen.

Joyce1 Sergio voetenwassen demonstratie

 

‘Sergio had moeite met het accepteren van zijn ziekte’

Om de patiënten duidelijk te maken hoe ze hun voeten moeten wassen, hielp Sergio bij de demonstratie. Bij Sergio werd zeven jaar geleden lepra ontdekt. De dokter herkende al snel de symptomen, doordat hij al vaker leprapatiënten had gezien. Sergio’s behandeling duurde twee jaar. Het gevoel in zijn voeten is sterk verminderd door lepra. In het begin had Sergio veel moeite met het accepteren van zijn ziekte. Hij was bang voor wat andere mensen over hem vonden en mensen die hij niet kent behandelen hem anders.

 

De ziekte heeft ook invloed op zijn inkomen. Het is nu veel moeilijker om werk te vinden en Sergio heeft nu ook geen werk. Soms vragen mensen hem om kleine klusjes te doen, zoals het verven van een huis, maar zulke klusjes zijn erg onregelmatig. Ondanks dat Sergio moeite heeft met het vinden van werk, heeft hij zijn ziekte wel veel beter kunnen accepteren. Hij voelt zich weer ‘meer’ als voor heen en mensen kijken niet meer zo vreemd naar hem. De groepsbijeenkomsten hebben hem hier zeker bij geholpen.

 

 

Blog geschreven door Joyce,

Brazilië, 27 april 2017

 

E-mailnieuwsbrief

 

 

Volg ons ook op:

  fb   twitter   youtube   LinkedIn follow logo