Het onderzoek was niet voor niets, want allebei mijn ouders kregen te horen dat ze lepra hadden

Indonesië

Familiebezoek

“De vlekken op de arm van mijn vader zitten er al heel lang. Mijn moeder zei dat hij zich ook moest laten onderzoeken. Het onderzoek was niet voor niets, want allebei mijn ouders kregen te horen dat ze lepra hadden.” Dr. Teky constateerde ook lepra bij Dean zijn oma, zijn oom en zijn neefje Radit. Dean en zijn broertjes en zusje kregen daarom voor alle zekerheid het preventieve medicijn.

Beter voorkomen

Dean hoeft van dit medicijn maar één pil in te nemen. De dorpsbewoners weten nu dat je je beter kunt laten controleren als je vlekken hebt waarin geen gevoel meer zit. De medicijnen zijn gratis en als je je kuur afmaakt ben je van lepra genezen. En met het preventieve medicijn vermindert de kans om ook lepra te krijgen met zo’n 60%.

Doorleren belangrijk

Dean’s moeder Marlientje voelde zich na het nieuws een beetje verdrietig, maar lacht altijd haar gevoelens weg. Ze is blij dat Dean geen lepra heeft en uit voorzorg wordt behandeld.

Ik vind het belangrijk dat Dean naar school gaat en doorleert voor een beroep. En gelukkig heeft hij niet de ziekte die de rest van mijn familie zo getroffen heeft.

In Indonesië zijn meer dan 13.000 nieuwe patiënten gevonden en behandeld. Meer dan 20.000 mensen kregen preventief een eenmalige dosis van het antibioticum rifampicine.

Het gezondheidscentrum in Guaeria
Dr. Teky aan het werk in Guaeria

Schrijf u in voor de e-mailnieuwsbrief en ontvang nieuws en informatie over acties of volg ons op social media.