Kimriek3 header partijen werken samen

‘Veel partijen werken samen om lepra te bestrijden’

 

Ik ben inmiddels een maand in Indonesië en de molen is nu daadwerkelijk gaan draaien. De afgelopen weken waren we vooral bezig met de voorbereidingen voor het veldwerk. Waarschijnlijk is het komende week zo ver!

 

Kimriek3 partijen werken samen

De vorige keer schreef ik over hoe NLR (Netherlands Leprosy Relief) samenwerkt met veel partijen. Allemaal hebben ze verschillende capaciteiten in huis die enorm waardevol zijn voor het geheel. Zo heb ik bijvoorbeeld een meeting gehad met de Health Department van Oost-Java. Daarbij was ook een Technical Advisor van NLR aanwezig en iemand van het researchteam vanuit de Airlangga University in Surabaya. Samen dachten we na over welke dorpjes we het beste konden selecteren op een goede wetenschappelijk verantwoorde manier. De Health Department kon ons de meest recente informatie geven over de ‘case detection’ (opsporen van nieuwe leprapatiënten). De Leprastichting heeft natuurlijk een duidelijk doel voor ogen. Airlangga University draagt bij door een onderzoeksteam op te stellen. En ik probeer uiteindelijk van dit alles een rapport te schrijven.

 

Kimriek3 team

Belangrijke contacten

Vervolgens konden we aansluiten bij een meeting van veel community health centers in Pasuruan bij ‘Puskesmas Raci’. De gezondheidswerkers van deze klinieken worden hier getraind om mensen te screenen. Als dit experiment succesvol is kan het grote impact hebben op het detecteren van nieuwe cases en vroegtijdige behandelingen. Tegelijkertijd kregen wij zo gemakkelijk de contacten van de verschillende dorpjes, omdat iedereen op 1 plek was! De lijntjes zijn kort en hopelijk de invloed van wat we doen des te groter.

 

Eten en verbinden

De samenwerking in een andere cultuur is even wennen. Elke dag gaat dat gelukkig wat beter. Toch heb ik soms geen idee wat er gaande is of hoe ik me houding moet geven. Kimriek3 etenOnhandig laat ik het maar over me heen komen: soms start een meeting domweg een paar uur later en moet ik wachten, dan staat ineens iedereen op om pauze te houden, dan staat er ineens een bord met een enorme lunch voor m’n neus, of soms is de meeting ineens heel onverwachts voorbij. Eten is hier overigens heel belangrijk. Overal waar je komt of wat je ook maar gaat doen, bijna altijd krijg je daar een bord eten bij. En dat is wel wat anders dan het kaakje bij de koffie in Nederland. Ik was van mijn moeder wel wat gewend, maar ik merk ook dat het meer is dan gewoon lekkere trek. Het is gastvrijheid, beleefdheid, en ook een manier om een connectie te maken met elkaar.

 

Ik hoop de volgende update meer te kunnen delen over het veld en een kijkje te kunnen bieden in de community waar lepra-patiënten leven! Maar voor nu, eet smakelijk!

 

Blog geschreven door Kimriek,

Indonesië, 27 april 2017

 

E-mailnieuwsbrief

 

 

Volg ons ook op:

  fb   twitter   youtube   LinkedIn follow logo