Header indrukwekkend verhalen van leprapatienten

Indrukwekkend: verhalen van leprapatiënten

Onze vier weken stage bij de NLR zit erop, maar wat waren het indrukwekkende weken! Ik ben onder de indruk van het werk van de NLR (Leprastichting): ze bieden op zoveel vlakken hulp aan leprapatiënten en hun gezinnen! Ze begeleiden de patiënten niet alleen via de zelfzorggroepen, maar helpen ze ook in het krijgen van een baan of een pension.

families in leprakolonie

Unieke verhalen

Ik heb veel geleerd over het ontdekken en behandelen van lepra, maar wat me het meest zal bijblijven zijn de verhalen van de leprapatiënten. De afgelopen weken hebben we veel patiënten gesproken en elk verhaal had weer iets unieks wat ik me zal herinneren.

Geen vrienden en niet naar school

Zo ontmoetten wij tijdens een van de zelfzorggroepen een 14-jarig meisje die op haar 5e gediagnosticeerd was met lepra. Door lepra zijn de tenen van haar rechtervoet verschrompeld. Hoewel ze geen fysieke beperkingen heeft, vertelde ze dat ze wel last heeft van de sociale beperkingen. Ze heeft geen vrienden thuis en ze gaat ook niet meer naar school. Vroeger ging ze wel naar school, maar hier was ze vanwege de afwijkingen aan haar voet weggepest. Het raakt mij dat zo’n jong meisje vanwege het stigma en onwetendheid over lepra niet meer naar school kan gaan.

Leprabewustzijn

Hoewel het stigma langzaamaan kleiner wordt, beïnvloedt het dus nog zeker de levens van de leprapatiënten. Het bewustzijn dat lepra goed behandeld kan worden, en na behandeling niet besmettelijk is, is nog marginaal. Mijn hoop is dat stichtingen zoals de NLR daar in de toekomst verandering in kunnen brengen.

Blog geschreven door Anouk,

India, november 2016