Bon Samoen header

‘Als kleermaker kan ik mijn eigen inkomen verdienen’

 

Met een kopspeld tussen haar lippen geklemd haalt Bon Samoen (23) ijverig een klein stukje stof door de naaimachine. Ze leert kleding maken en repareren op een vakschool net buiten Phnom Penh, Cambodja. Hier vond ze nieuwe hoop voor de toekomst: ‘Als kleermaker kan ik voor mijn eigen inkomen zorgen en iets opbouwen.’

 Bon Samoen geeft naailessen

Dat Bon Samoen kleermaker zou worden, had ze een paar jaar terug nooit durven dromen: ‘Op mijn zeventiende merkte ik dat ik geen gevoel meer in mijn tenen had. Niemand van mijn familie begreep wat er aan de hand was. Toen een dokter mij vertelde dat hij dacht dat het lepra was, schrok ik heel erg. De ziekte zette mijn leven totaal op zijn kop. Ik ging de deur niet meer uit en had nergens zin in.

 

'Ik wil graag voor mezelf kunnen zorgen'

Zes maanden lang slikte Bon Samoen de medicijnen tegen lepra. Ook onderging zij twee hersteloperaties aan haar voeten: ‘Toen dat allemaal achter de rug was, voelde ik me veel beter en durfde ik weer naar buiten. Na de operaties kreeg ik de kans om een eenjarige kleermakersopleiding te volgen. Ik hoefde niet lang na te denken over mijn beslissing. Ik houd erg van kleding en mode en wil graag voor mezelf kunnen zorgen.

 Bon Samoen vakschool

Eigen winkel

Ondanks dat Bon Samoen nu ver weg van haar familie is, gaat ze graag naar school: ‘Mijn familie woont op ongeveer acht uur met de bus. Ik vind het niet erg, want alle leerlingen komen van ver hier naartoe. We krijgen eten en een slaapplaats. We hebben het heel gezellig samen en kunnen elkaar goed helpen met het huiswerk. Ik vind de vakschool heel leuk, omdat de leraren erg aardig zijn en mij motiveren. Als ik klaar ben met school wil ik een eigen winkeltje beginnen.

 

 

 

‘Ik ben blij dat ik naar school kan om een vak te leren’ ‘Ik vind de naailessen heel belangrijk, ze zijn mijn hoop voor de toekomst’

 

 

Help mee >>

 

 

E-mailnieuwsbrief

 

 

Volg ons ook op:

  fb   twitter   youtube   LinkedIn follow logo