Ernstige wonden

Blog 2 - 14 oktober 2016
Van Pepijn

 

Blog2 Foto4 Blog2 Foto3

Vandaag bezochten we de wondverzorgingskliniek, waar we gelijk met de heftige gevolgen van lepra geconfronteerd werden. Voorafgaand aan ons bezoek hadden we al schokkende foto’s van wonden gezien, maar ik vond de werkelijkheid nog vele malen erger. Ik vond het zo schokkend dat ik niet constant naar de wondverzorging kon blijven kijken. Ik viel bijna flauw. Het werd me allemaal even teveel: de vermoeidheid, de warmte, de ernstige wonden.

 

Diepe wonden

Ik ontmoette een 48-jarige patiënt uit een buurprovincie, meneer Yoi. Hij had een diepe wond aan zijn voet. Het binnenste van de wond was nog niet door lepra aangetast. Hierdoor kon hij voelen dat de arts zijn wond verzorgde. Hij verblijft al twee weken in de kliniek voor de behandeling van zijn voetwond.

 

Klauwhanden

De 79-jarige Tran Ky Bao komt ook uit een buurprovincie. Hij kreeg door lepra klauwhanden. Hij is in de kliniek voor een hersteloperatie. Ondanks zijn gevoelloze handen en beperkingen is hij heel optimistisch.

 

Verstoten door eigen gemeenschap

Ook sprak ik met Tran Thi Khuyen, een vrouw van 85. Ze kreeg lepra op haar 33e en woont dus nu al 55 jaar in het lepradorp. Ze werd verstoten door haar eigen gemeenschap. Sinds ze in het dorp woont, heeft haar familie haar maar twee keer bezocht. Ze werd daarom ook erg emotioneel toen ik zomaar bij haar op bezoek kwam. Toen ik vertelde dat ik geld aan het inzamelen ben voor het ziekenhuis zei ze dat ik mijn geld moest bewaren voor mijn studie. Ik vond het erg aangrijpend.

 

 

Blog2 Foto1 Blog2 Foto2

 

Terug naar Blogs: Durf jij mee 2016 >> 

 

 

E-mailnieuwsbrief

 

 

Volg ons ook op:

  fb   twitter   youtube   LinkedIn follow logo